granica
123: obliczyc granice
| | 3√x − 4 | |
lim (przy x dazacym do 64) |
| |
| | √x − 8 | |
28 lis 22:09
sushi_gg6397228:
zrób podstawienie
x=t6 bedzie łatwiej liczyć
28 lis 22:10
123: dlaczego do 6?
28 lis 22:11
sushi_gg6397228:
a jakie masz stopnie pierwiastka ?
28 lis 22:11
123: 3 i 2. znalezc wspolny tak?
28 lis 22:12
Jack: jak bys podstawil x=t3 pod pierwiastek w mianowniku, to co by Ci to dalo?
28 lis 22:13
sushi_gg6397228:
normalnie masz x1/3 i x1/2 wiec " * 6 " i nie ma ułamków, dlatego takie podstawienie
mozna tego tego ale wtedy mocno boli i nie widac wzorów skróconego mnożenia
28 lis 22:14
123: a nie mozesz po prostu odpowiedziec.. pytam bo nie moge zrozumiec i licze na to, ze ktos mi
pomoze, a nie bedzie zlosliwy
28 lis 22:14
123: dziekuje, Sushi
28 lis 22:15
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 22:17
Janek191:
więc
| | 13 x−23 | |
lim f(x) = lim |
| = |
| | 12 x−12 | |
x→64 x→64
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= lim |
| x −16 = |
| *64−16 = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
x→64
28 lis 22:18