liniowe a nieliniowe
Hashiri: Cześć!
Pytanie: Co znaczy słowo LINIOWOŚĆ, a co NIELINIOWOŚĆ?
Czy LINIOWE = WPROST proporcjonalne (tj. zawsze będące linią prostą, y=ax)

a NIE−LINIOWE = NIE WPROST PROPORCJONALNE (tj, np odwrotnie proporcjonalne, wielomiany, funkcje
trygonometryczne, x
2 itp...)

Jak to jest? Potrzebuje naprawdę ścisłego podziału, żeby to zrozumieć .

Pomóżcie Proszę...
28 lis 22:08
PW: Potrzebujesz ścisłego podziału do problemu, który sam wymyśliłeś.
28 lis 22:33
Hashiri: Co znaczy zatem według Was LINIOWE a co NIELINIOWE?
28 lis 23:10
Hashiri:
28 lis 23:50
Jack: liniowe czyli linia prosta...y=ax+b
28 lis 23:59
5-latek: A czy uważasz ze wykresem np. x2+y2=1 nie jest linia ? Otoz jest
Nikt nie będzie się tutaj domyslal o co Tobie chodzi .
29 lis 00:07
PW: Hashiri, przecież jesteś studentem. Zapewne wiesz co to jest przekształcenie liniowe (jest
definicja). Z definicjami nie dyskutujemy, uczymy się ich na pamięć.
W szkole średniej było tak samo: funkcja kwadratowa ma swoją definicję. Czy ktoś pytał, co to
jest funkcja niekwadratowa? Albo nietrygonometryczna?
29 lis 00:22