półkole
janko: Na średnicy półkola o promieniu długości r zbudowano trójkąt równoboczny o boku długości 2r.
Obliczyć pole części trójkąta zawartej na zewnątrz półkola.
28 lis 21:49
Jack:
28 lis 22:32
Jack: P
Δ = ( (2r)
2√3 ) / 4 = r
2√3
P półkola =
12*π*r
2
Dalej słucham innych?
28 lis 22:39
Eta:
P= P(ΔDCE) −
P(odcinka DC koła)
| | 1 | |
P(wycinka DCS koła)= |
| πr2 |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | | r2√3 | |
to P= |
| πr2−P(ΔDCS)= |
| πr2− |
| |
| | 6 | | 6 | | 4 | |
| | r2√3 | | 1 | | 3r2√3−πr2 | | r2(3√3−π) | |
P= 2 |
| − |
| πr2= |
| = |
| [j2] |
| | 4 | | 6 | | 6 | | 6 | |
28 lis 22:46
Jack: wlasnie o to mi chodzilo
28 lis 22:50
Eta:
28 lis 22:53