Granica.
asd: Kolejna granica z która mam problem.
| | 1 | |
lim(x−>∞) (x*e(1x−1)−x), trochę nieładnie to wygląda, ale pisze tam e do |
| |
| | x−1 | |
28 lis 21:11
asd: up
28 lis 21:19
sushi_gg6397228:
wyciagnij "x" przed nawias, potem do dołu i szukaj nieoznaczonego pod Hospitala
28 lis 21:20
asd: Sushi, robiłem już tak, ale nic sensownego nie chciało mi wyjść po poźniejszym zastosowaniu
reguły Hospitala
28 lis 21:24
sushi_gg6397228:
zapisz to
28 lis 21:24
asd: | | e(1x−1)−1 | |
lim (x*e(1x−1)−x)=lim (x(e(1x−1)−1)=lim ( |
| ) |
| | 1x | |
| | | |
=(stosującHospitela) = lim( |
| ) |
| | | |
i z tego nic nie wyjdzie, a dalsze brnięcie w Hospitela nic nie da
28 lis 21:35
sushi_gg6397228:
| | x2 | |
granica |
| =1 gdy x−−>∞ |
| | (x−1)2 | |
28 lis 21:37
sushi_gg6397228:
wiec tylko zostaje "e" do policzenia
28 lis 21:38
asd: Jejciu

chyba jestem jakis ślepy nie zauważyłem tego, dziękuję po raz kolejny
28 lis 21:41
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 21:44
asd: | | 1 | |
Sushi a wiesz może jak poradzić sobie z takim czymś? lim (x−>infinity) (cos( |
| ))x mamy |
| | x | |
symbol nieoznaczony, ale Hospitala za nic tu nie zastosuje, bo ciągle po zróżniczkowaniu mam
tego nieszczęsnego coisunusa do x'tej potęgi, a pomyslu na przekształcenie już wcale nie mam.
28 lis 21:52
sushi_gg6397228:
dzisiaj były zadania na ten sam trik
f(x) = eln (f(x))
28 lis 21:54
asd: Faktycznie, teraz wyszło. Jesteś moim zbawieniem sushi
28 lis 22:02
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 22:04