zbadaj monotoniczność ciągu
z1o: an = √n+2 − √n+5
28 lis 21:06
Jack: an+1 − an = ...
28 lis 21:39
z1o: To, że tak trzeba zrobić to wiem, tylko że dalej mi nic nie wychodzi
28 lis 21:43
Jack: w starytm podreczniku mialem takie fajne przyklady wlasnie..ale mi sie zapodzial wiec musze
poszukac
28 lis 21:45
sushi_gg6397228:
zapisuj swoje obliczenia, kawałkami
28 lis 21:49
Janek191:
an+ 1 − an > 0 , więc ciąg jest rosnący.
28 lis 21:52
z1o: | | −3 | |
an= √n+2 − √n+5 = |
| |
| | √n+2+√n+5 | |
| | −3 | |
an+1= √n+3 − √n+6 = |
| |
| | √n+3+√n+6 | |
√n+3+
√n+6 >
√n+2+
√n+5 ⇒ a
n+1 > a
n
tak jest ok?
28 lis 22:02
sushi_gg6397228:
pierwsze dwie linijki jak sie maja do trzeciej linijki ?
NIJAK
zapisujesz an+1− an= ....
28 lis 22:04
Jack: tak, powinno być ok.
28 lis 22:04
Janek191:
28 lis 22:05
Jack: Prawda...powinienes zapisac an+1 − an
28 lis 22:06
Ja: Nienawidzę matematyki i życia
28 lis 22:07
Jack: dlaczegóż to?
28 lis 22:08
z1o: Czyli jak zapisze dodatkowo to an+1 − an to będzie już dobrze ?
28 lis 22:12
Jack: zawsze nalezy zapisac an+1 − an...
28 lis 22:14
Ja: Bo jest beznadziejna i niszczy życie i nie zaliczę kolokwium
28 lis 22:14
z1o: | | 3 | | 3 | |
an+1 − an = |
| − |
| |
| | √n+2 + √n+5 | | √n+2 + √n+5 | |
√n+2 +
√n+5 <
√n+2 +
√n+5 więc a
n+1 − a
n > 0
28 lis 22:19
z1o: (*) √n+2 + √n+5 < √n+3 + √n+6
28 lis 22:21