Ciągi
Majkel: Co to oznacza i jak to zapisać?
Jednocześnie te liczby są pierwszym, drugim i piątym wyrazem pewnego ciągu
arytmetycznego
28 lis 21:05
Jack: a1 = x
a2 = a1+y = x+y
a5 = a1 + 4y = x+4y
28 lis 21:07
Majkel: czyli dla liczb a,b,c mamy a,a+y,a+4y, czy a.b+y.c+4y?
28 lis 21:10
Jack: to pierwsze...
a , b, c :
a, a+y, a+ 4y
to jest arytmetyczny więc w zapisie ogólnym mój igrek jest "r".
np. jeśli mamy a1 = 1 i r=3
a1 = 1
a2 = a1+r = 1+3 = 4
a5 = a+1 + 4r = 1+12 = 13
28 lis 21:18
Majkel: powinienem coś poczytać zanim się za zadanie wezmę... dzięki wielkie
28 lis 21:20
Jack: warto wiedzieć, że skoro arytmetyczny powstaje poprzez dodawanie jakiejś różnicy "r"
to jak mamy
kolejne 3 wyrazy ciągu
a
1 , a
2 , a
3
Środkowy jest średnią arytmetyczną dwóch pozostałych
a
2 =
a1+a32
lub inaczej :
2* a
2 = a
1 + a
3
np.
3,5,7
widzimy że a1=3
oraz r = 7−5 = 5−3 = 2
2 * a
2 = a
1 + a
3
2* 5 = 3+ 7
10 = 10
28 lis 21:23