skala
monika: czy znajdzie sie może tu ktoś kto wie jak zamienić coś takiego :
skala mapy jest 1:10000 powierzchnia policzona w autocadzie jest 5021,5007 mm. Muszę mieć te
powierzchnie w km2. Byłabym bardzo wdzięczna.
28 lis 20:34
wmboczek: Preal=Pmapa*skala2
28 lis 20:37
monika: a mógłbyś objaśnić co to jest Pmapa?
28 lis 20:54
sushi_gg6397228:
Powierzchnia na mapie
28 lis 20:56
monika: czyli wynikiem będzie 5,02 km2, zgadza się?
28 lis 21:00
sushi_gg6397228:
teraz napisz polecenie zadania po polsku
28 lis 21:03
monika: nie mam do tego polecenia. chodzi o to, że mam wyznaczyć na podstawie mapy topograficznej
powierzchnie zlewni. gdzie mape mam w skali 1:10000 a w cadzie wyszła mi ta powierzchnia
5021,5007 a muszę ją mieć w km 2
28 lis 21:05
sushi_gg6397228:
Powierzchnia rzeczy na mapie wynosi 5021,5007 mm2. Skala jest 1:10 000. Podaj wymiary w
rzeczywistości
28 lis 21:07
monika: otóż to
28 lis 21:09
sushi_gg6397228:
to mozna sobie z proporcji policzyc
mapa −−> real
1mm −−> 10 000mm =10 00cm = 10m = 0,01km
1mm*1mm −−> 0,01 km * 0,01 km
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1mm2 −−> 0,0001 km2
5021,5007 mm2 −−> x
x=...
28 lis 21:14
monika: no to x mi wychodzi 0,50215007 i w jakiej to jest jednostce?
28 lis 22:07
sushi_gg6397228:
to godzine czasu liczyłaś przesuniecie przecinka o 4 miejsca ?
28 lis 22:08
monika: nie mam do zrobienia tylko tego
28 lis 22:10