okrag
wania: Dwa okręgi o środkach O (0;0) i A (11;0) są styczne zewnętrznie. okrąg o środku B (8;0) jest
styczny do tych dwóch okręgów wewnętrznie. oblicz promienie okręgów i pole zewnętrznego
okręgu.
28 lis 20:23
Jack:
28 lis 20:29
Jack: Nie jestem pewien czy rysunek jest dobry...
w każdym razie
równania :
1) x2 + y2 = r2
A : (x−11)2 + y2 = Ra2
B : (x−8)2 + y2 = Rb2
28 lis 20:33
wmboczek: źle rysunek
2r1+2r2=2r3=22
8−11=−3 r1=3
8+11=19 r2=19−11=8
28 lis 20:36
wania:
28 lis 20:37
Jack:

ak powinien w miare wygladac...
28 lis 20:38
Jack: hah, tak myslalem
28 lis 20:38
wania: wmboczek a skąd wiesz, że te promienie mają taką długość?
28 lis 20:48
Eta:

Z treści zadania
Punkty O(0,0) ,A(11,0) ,B(8,0) są współliniowe bo należą do osi Ox
|OA|=11 , |OB|=8 , |AB|=3
dla ułatwienia zapisów w prowadzam oznaczenia
rO=|OE|=|OD|= x ,
rA=|EA|=|AC|=y ,
rB=||BD|=|BC|= z
to: x+y=|OA|=11 i z−y=|AB|=3 i 2x+2y=2z ⇒ x+y=z ⇒
z=11
y=z−3=
8
i x=11−8=
3
P= πz
2=
121 π [j
2]
28 lis 21:49
Eta:
Oooo ...... spóźniłam się

( oglądam finał " Mam talent"
28 lis 21:51