Trygonometryczne
Try: W pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i
cotangens, a w czwartej cosinus.
Kiedy i jak to zastosowac?
28 lis 20:04
Jack: Stosujesz to m.in. we wzorach redukcyjnych
1 ćwiartka −> 0−90stopni
2. 90−180
3. 180−270
4. 270−360
np.
sin 50 = sin (90−40) = cos 40
28 lis 20:06
Janek191:
Jaki znak ma tg 210o ? i sin 300o ?
28 lis 20:07
Try: Tg(180+30)=tg 30?
Sin(180+120)=(90+30)=sin 30?
28 lis 20:10
Janek191:
II źle − sinus w IV ćwiartce jest ujemny.
28 lis 20:13
Try: Czyli patrzy się na tą początkowa wartość która trzeba rozłożyć?
28 lis 20:31
Try:
28 lis 20:52
Jack: Jak masz sin 300 = ... −> czytasz to jako sinus w 3 ćwiartce
28 lis 20:53
Jack: 4 ćwiartce ******
28 lis 20:53
Try: Czyli patrze w której ćwiartce jest 300?
I np. Tg 280 to patrze gdzie jest 280 i to będzie odpowiadac za to ze będzie ujemny tg?
28 lis 21:00
Jack: tak jest
28 lis 21:19