m
justa: Dla jakich wartości parametru m podanie równanie opisuje okrąg?
x2+y2−2mx−2y=−2m−16
28 lis 19:50
sushi_gg6397228:
to zwijaj lewa strone
28 lis 19:53
justa: (x−m)2+(y−1)2−m2−1=−2m−16
28 lis 19:56
sushi_gg6397228:
−m2 −1 przenies na prawa strone
28 lis 19:57
Janek191:
Przenieś − m2 − 1 na prawą stronę.
28 lis 19:58
justa: i jak już przeniosłam to co mam liczyć
(x−m)2+(y−1)2=m2−2m−15
28 lis 20:00
Janek191:
Jaki jest promień okręgu ?
28 lis 20:00
Jack: równanie ogólne :
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
28 lis 20:01
Eta:
o: x
2+y
2+2ax+2by+c=0 S(a,b) r
2=a
2+b
2−c
S(m ,1) c= 2m+16 r
2=a
2+b
2−c >0 ⇒ m
2+1−2m−16>0
rozwiąż nierówność m
2−2m−15>0
28 lis 20:04
justa: czyli teraz
Δ=64
m1=−3
m2=5
r2=(m+3)(m−5)
tak? a jeśli tak, to co dalej.
28 lis 20:05
Janek191:
Podaj rozwiązanie nierówności : ( m + 3)*( m − 5) > 0
28 lis 20:09
justa: czyli m∊(−nieskończoność, −2)∪(5, +nieskończoność) i to jest moja odp.
28 lis 20:12
justa: znaczy tam jest −3
28 lis 20:14
Janek191:
28 lis 20:14
justa: dzięki
28 lis 20:15