Oblicz granice
asd: Oblicz.
lim x−>0+ ((ln(1/x))x
Nie wiem jak rozpisać to wyrażenie, bo wiadomo że wychodzi symbol nieoznaczony, po zastosowaniu
Hospitala też, mógłbym ponownie to zróżniczkować, ale wychodzi już kosmos w zapisie, więc
obstawiam, że trzeba to jakoś ładnie przekształcić ale nie mam pojęcia jak.
28 lis 19:05
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
zapisz |
| bo źle się czyta |
| | mianownik | |
28 lis 19:07
28 lis 19:10
sushi_gg6397228:
jakim cudem dałeś Hospitala dla ∞0 ?
28 lis 19:12
asd: No wlasnie wiem, już ze nie moge, a nie wiem jak przeksztalcić sobie to wyrażenie.
28 lis 19:14
sushi_gg6397228:
jezeli "x" byłby dla argumentu, to by było pikuś
a tak trzeba f(x)= eln ( f(x))
28 lis 19:17
asd: | | 1 | |
Wolfram wypluwa ze (ln( |
| ))x można zapisać w postaci xln(ln({1}{x})), ale nie wiem |
| | x | |
dlaczego.
28 lis 19:19
28 lis 19:20
sushi_gg6397228:
i teraz ściagasz "x" przed ln
| | 1 | | 1 | | ln( ln t) | |
oraz x= |
| i t= |
| −−> |
| co się łatwo liczy |
| | | | x | | t | |
28 lis 19:21
Marta :): lim x→0
+ (ln (1/x))
x = e
xln (ln (1/x)) = e
0 = 1
lim x→0
+ x ln (ln (1/x)) = ln(ln(1/x)) / 1/x ( de L'hospitala) = (1/ln 1/x) * x = 0
trzeba ruszyć głową bo nieużywany narząd szybko zanika
28 lis 19:29
asd: ale dlaczego można to tak zapisać?
28 lis 19:29
asd: | | 1 | |
po zapisie xln(ln |
| ) juz wiem jak liczyć granice, ale nadal nie wiem dlaczego można to tak |
| | x | |
zapisać
28 lis 19:31
Marta :): żeby zastosować regułę de L'Hospitala trzeba stworzyć sztuczne e i wstawić do wzoru robi się to
tak:
f(x)
g(x) = e
g(x)ln f(x)
i później liczysz już tylko granice z wykładnika e
28 lis 19:31
asd: a dobra juz wiem, jestem głupi −,−
28 lis 19:31
sushi_gg6397228:
co napisałem o 19.17 ?
28 lis 19:32
asd: dzięki
28 lis 19:32