Wielomiany
lanafane: Wielomian W(x)=3x5+2x4−ax2+bx+9 ma pięć różnych pierwiastków. Oblicz ich iloczyn.
28 lis 19:02
sushi_gg6397228:
wzory Vieta znasz ?
28 lis 19:05
lanafane: tylko dla równań kwadratowych
28 lis 19:08
sushi_gg6397228:
postać iloczynowa dla wielomianu stopnia 3 : (x−a)(x−b)(x−c) przemnoż i co wyjdzie
potem pomyśl i zaproponuj dla stopnia 4 , stopnia 5
28 lis 19:10
Eta:
ax
5+bx
4+dx
3+ex
2+fx+
c=0
| | c | | 9 | |
x1*x2*x3*x4*x5= |
| = |
| =3 |
| | a | | 3 | |
28 lis 19:11
Jack: @Eta
Naprawdę zachodzi taka zależność ? : o
28 lis 19:12
Eta:
Sorry

nie wpisałam minusa
28 lis 19:13
Jack: dobrze było...c/a
jest x1 + x2 = − b /a
x1*x2 = c/a...
28 lis 19:13
Jack: Chyba, że z czegoś innego korzystasz
28 lis 19:14
sushi_gg6397228:
(x−a)(x−b)(x−c)(x−d)(x−e)= x5 + ..... − abcde
28 lis 19:15
Eta:
| | −c | |
ax3+bx2+dx+c=0 x1*x2*x3= |
| |
| | a | |
| | −c | |
dla równań stopnia nieparzystego iloczyn pierwiastków jest |
| |
| | a | |
| | c | |
dla równań stopnia parzystego iloczyn pierwiastków jest |
| |
| | a | |
28 lis 19:17
Eta:
Oczywiście :
a −−−− współczynnik przy najwyższej potędze "x"
c −−− wyraz wolny
28 lis 19:18
lanafane: Czyli x1x2x3x4x5= −f/a = −9/3 = −3 ?
Czyżby to było takie proste ?
28 lis 19:21
lanafane: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2+23+b. Wyznacz a i b oraz znajdz jego pierwiastki, wiedzac, ze
ich stosunek wynosi 1:3:5 oraz b<0.
Więc zapisałam sobie, że x2=3x1, a x3=5x1, zatem 9x1=−a, a 15x13=−b (ze wzorów Viete'a), ale
na oko nic mi to nie dało. Jakiś błąd w rozumowaniu? Zabrałam się do tego od złej strony ?
28 lis 19:31
sushi_gg6397228:
pisz dolne indeksy, bo sie do d.. to czyta
28 lis 19:34
lanafane: A dobra zreszta, już do tego doszłam
28 lis 19:46
Eta:
Pierwiastki równania oznaczam: k, 3k 5k
W(x)= x3+ax2+23x+b i b<0 ( zapomniałaś podać x przy 23
W(x)=(x−k)(x−3k)(x−5k)
to ze wzorów Viete'a
−15k3= −b i k*3k+k*5k+3k*5k=23 ⇒ 23k2=23 ⇒ k=1 v k=−1
dla b<0 przyjmujemy k= −1 to −15*(−1)= −b ⇒ b= −15
i k+3k+5k= −a ⇒ a=9
28 lis 19:50
Eta:
Echhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
No i na darmo się opisałam
28 lis 19:51
lanafane: Ale dzięki i tak
28 lis 21:11