Krotność pierwiastków wielomianu
ciemny: Witam! Otóż rozwiązuje zadania z rozkładaniem wielomianów na czynniki i w pewnym momencie
według moich obliczeń pierwiastek: 9x2+6x+1 poprzez obliczenie delty jest równy x=−1/3.
Natomiast kiedy dostrzegłem że można obliczyć to poprzez wzory skróconego mnożenia x=(3x+1)2.
Czy moglibyście mi wytłumaczyć kiedy mogę poznać krotność pierwiastków wielomianu, ponieważ z
obliczeń ona nigdzie mi
nie wynikła.
28 lis 18:59
sushi_gg6397228:
wynika z obliczen,
| | 1 | | 1 | |
x0= − |
| i postac iloczynowa y= a(x+ |
| )2 |
| | 3 | | 3 | |
28 lis 19:02
wmboczek: albo z obliczeń gdy Δ=0 mamy pierwiastek podwójny
28 lis 20:39