Okrąg w układzie współrzędnych
jozioxxx: Wyznacz równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty A i B.
r=5√2
A(6,−1)
B(2,1)
(x−a)2+(x−b)2=50
(6−a)2+(−1−b)2=50
(2−1)2+(1−b)2=50
36−12a+a2+1−2b+b2=50
4−4a+a2+1−2b+b2=50
odejmuję stronami i wychodzi 8a−32=0 a=4
I co dalej? mam rozumieć, że z tego wniosek z b=0
i wzór to
(x−4)2+y2=50?
28 lis 18:50
sushi_gg6397228:
(−1−b)2≠ 1−2b+b2, do poprawki
28 lis 18:54
jozioxxx: a jak powinno być?
28 lis 19:16
sushi_gg6397228:
(−1)2 − 2* (−1)*b + b2
a jak nie umiesz poprawnie wzorów, to mnozysz nawias *nawias ( każde z każdym)
28 lis 19:18
jozioxxx: t wychodzi że 8a−4b−32=0
b=2a−8
i podstawiam do jednego z równań i wychodzi równanie kwadratowe a2−8a+7=0
Δ=36
a1=1
a2=7
b1=−6
b2=6
więc wzory to (x−1)2+(y+6)=50 lub (x−7)2+(x−6)2=50
tak ma byc?
28 lis 19:35
LOLO: Oblicz środek ze wzoru, a następnie jego współrzędne podstaw kolejno pod a i b.
28 lis 19:38
sushi_gg6397228:
aby sie przekonać czy jest dobrze
podstaw A do pierwszego wzoru L=P jest OK, L≠P trzeba jeszcze raz policzyć
podstaw B do pierwszego wzoru L=P jest OK, L≠P trzeba jeszcze raz policzyć
to samo zrób dla drugiego rownania
28 lis 19:38
jozioxxx: dzięki
28 lis 19:44