Trygonometria
Majkel: Mamo Mamo jak to zrobić?
cos x − 2sin x=−1/√2
28 lis 18:41
Jack: ja bym podniósł do potęgi drugiej...obustronnie
28 lis 18:43
Majkel: tak właśnie na początku myślałem ale nwm co dalej po podniesieniu mamy cosx2−4sinx2=1/2
28 lis 18:46
Jack: oczywiście pamiętaj że :
(cos x − 2sin x )2 = cos2x − 4sinxcosx + 4sin2x
28 lis 18:46
Majkel: o Jeeeez haha ta trygonometria xD nawet wzoru nie zobaczyłem
28 lis 18:47
Majkel: dzięki wielkie
28 lis 18:48
Jack: Nie ma za co.
Mam nadzieję, że dalej już wszystko wiesz
28 lis 18:49
PW: Gadu, gadu, a rozwiązanie na pewno będzie złe.
(1) x − 5 = − 2
− to równanie ma jedno rozwiązanie
x = 3.
A spróbujmy zastosować "genialny" pomysł z podniesieniem do kwadratu:
(2) (x − 5)2 = (−2)2
x2 − 10x +25 = 4
(2') x2 −10x +21 = 0.
Kto nie wierzy, niech sobie liczy jak chce (nawet ulubioną deltą), ale równanie (2) i równo−
ważne mu (2') mają dwa rozwiązania: x1= 3 i x2 = 7.
Powodzenia na maturze.
28 lis 23:05
Jack: Oczywiste jest że jak wynik wyjdzie to trzeba podstawić pod równanie − jeszcze przed podniesiem
do kwadratu
28 lis 23:07
Jack: i słucham , jak Ty byś to rozwiązał
28 lis 23:08
misiak:
jakiś dziwny przykład...pewnie błąd w przepisywaniu
29 lis 14:09
misiak:
metoda analizy starożytnych też jest dopuszczalna
29 lis 14:10
misiak:
| | √2 | |
może układ: cosx=2sinx− |
| i sin2x+cos2x=1 |
| | 2 | |
29 lis 14:15
ICSP: załozyć : cosx −2sinx ≤ 0
i wtedy podnieść równanie stronami do kwadratu.
29 lis 14:17
ICSP: | | x | |
Można też wykonać podstawienie t = tg( |
| ) |
| | 2 | |
29 lis 14:19
PW: To jest trudne zadanie, nie dla przeciętnego ucznia liceum.
Majkel jest studentem i myśli, że mu licealiści pomogą.
Po raz kolejny apeluję: pisz na jakim poziomie uczysz się.
Zadanie jest z jednej strony banalne − każdy przeciętnie rozgarnięty uczeń zauważy, że jednym z
rozwiązań jest x = 45°. Można więc powiedzieć:
− Jedno rozwiązanie jest oczywiste, a wobec okresowości funkcji po lewej stronie równania znamy
jedną serię rozwiązań.
− Problem tkwi w odpowiedzi na pytanie: Czy jest to jedyne rozwiązanie? Należy się spodziewać,
ze nie (doświadczenie z funkcjami trygonometrycznymi pokazuje, że bywa więcej rozwiązań, np.
oznacza nie tylko, że x = 30°+k·360°).
Pozwolę studentowi policzyć − co by było gdyby
cos45° − 2sin45° = cosβ − 2sinβ,
czyli gdyby funkcja po lewej stronie równania przyjmowała tę samą wartość co dla 45° jeszcze
dla jakiegoś innego kąta β.
29 lis 19:40
Mila:
cos x − 2sin x=−1/√2 /*(−1)
| | 1−tg2(x2) | |
cosx= |
| |
| | 1+tg2(x2) | |
podstawienie:
| | 2tg(x2) | | 1−tg2x2 | | √2 | |
2* |
| − |
| = |
| |
| | 1+tg2(x2) | | 1+tg2(x2) | | 2 | |
tg
x2=t
| | 2−√2 | | 2+√2 | |
t2* |
| +4t−( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
Δ=18
t
1=−
√2+1 lub t
2=−7−5
√2
| | x | | x | |
tg |
| =−(√2−1) lub tg |
| =−(7+5√2) |
| | 2 | | 2 | |
dalej sam dokończ
29 lis 21:29
PW: Tę wersję też brałem pod uwagę, tylko jaki procent adeptów zdolny jest dokończyć?

Dlatego proponowałem wersję z 19:40 − jedno rozwiązanie jest oczywiste, szukamy drugiego.
Może poczekajmy, czy
Majkel albo
Jack dadzą odzew.
29 lis 21:46
Jack: Co chcesz od biednego licealisty
29 lis 22:10
Jack: Sposobu Mili − nigdy bym nie powtórzył...nawet nie wiem co to znaczy tg(x2) ...,
w sensie że kąt na pół?
29 lis 22:14
Jack: Człowiek pomaga z dobrej woli, a inni tylko negują...co za świat
29 lis 22:20
PW: Tak, to są wzory "połówkowe" − pozwalające wyrazić wszystkie funkcje trygonometryczne kąta x za
| | x | |
pomocą tangensa kąta |
| , Mila je zastosowała. |
| | 2 | |
Dla zabawy pokaże jak łatwo je wyprowadzić:
| | x | | x | |
sinx = 2sin |
| cos |
| − to typowy, znany licealistom "wzór połówkowy" |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli teraz podzielimy obie strony przez 1 (z tym że po prawej strone w postaci "jedynki
trygonometrycznej"), to dostaniemy
| | x | |
skąd po podzieleniu licznika i mianownika przez cos2 |
| wynika |
| | 2 | |
Nie wiem, czy te wzory są w tablicach dla maturzystów, ale przecież nie są trudne (wcale nie
trzeba ich pamiętać, tylko odtworzyć prosty chwyt z dzieleniam przez "1").
29 lis 22:26
Mila:
No cóż , nie szanują człowieka pracy. O podziękowaniu nie ma mowy.
29 lis 22:32
Jack: No ok, teraz byłbym w stanie to zrobić, ale nadal uważam że ten sposób jest trochę trudniejszy
| | x | | x | |
Nie pomyślałem że skoro sin2x = 2sinxcosx to sin x = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 22:36
5-latek: Widzisz
Jack tak niekiedy bywa

Ale nie ma w tym nic zlego
Bo widzisz
| | 2tgx | |
sin2x= |
| to sin x jest rowne temu co napisala Mila |
| | 1+tg2x | |
No bo jeśli napiszsemy ze
| | 2sin(α/2)cos(α/2) | |
sinα= |
| i dzieląc licznik i mianownik prawej strony |
| | cos2(α/2)+sin2(α/2) | |
przez cos
2(α/2) dostaniesz wzor na sin α
| | cos2(α/2)−sin2(α/2) | |
Tak samo cos α= |
| |
| | cos2(α/2)+sin2(α/2) | |
tak samo dzieląc licznik i mianownik przwej strony przez cos
2(α/2) dostaniesz wzor na
cosinus kąta wyrażonego przez tangens kąta

Pewnie teraz w tablicach nie ma tych wzorow
29 lis 22:44
Jack: oczywiscie ze nie ma w tablicach takich wzorow...nawet nie ma juz funkcji cotangens...
Nie istnieje

, takze w zadaniach na pewno sie nie pojawi...a jak juz to bedzie podpowiedz ze
to jest 1/tg
29 lis 22:52
5-latek: TO w takim razie zapamiętaj sobie jeszcze jedna jedynke trygonometryczna
tgα* ctgα=1
29 lis 22:56
Jack: to akurat wiadomo
29 lis 22:56
Mila:
Z jakiego zbioru to zadanie?
29 lis 22:59
Jack: Ja nie mam pojecia.
29 lis 23:00
Jack: ps Mila, jak by trzeba bylo to dokonczyc ; D
29 lis 23:01
Mila:
To studia , czy LO?
Skąd masz to zadanie?
29 lis 23:02
Jack: To nie moje, tylko Majkela, a nie wiem skad on jest, ja jestem z LO
29 lis 23:08
PW: Zadanie "zapodał"
Majkel − sądząc po innych pytaniach student. Ale stracił zainteresowanie
(a może zna rozwiązanie skądinąd)
29 lis 23:09
Jack: ja moja "analiza starozytnych" sadze ze tez bym to obliczyl...
29 lis 23:16
PW: Oj, obawiam się że nie. Spróbuj na papierze i podaj rozwiązanie (sam wynik).
29 lis 23:23
Jack: liczylem to gdzies
wyszlo mi:
29 lis 23:30
Jack: tylko tu nie ma zadnej wartosci w tym problem...

Chyba ze to sie zgadza...
29 lis 23:32
Jack: jakiegos dnia moge to wszystko rozpisac tylko teraz lece, bo jutro 5;30 pobudka
29 lis 23:35
PW: No to jeszcze raz:
− Zdajesz sobie sprawę, że jednym z rozwiązań jest 45° ? Jeżeli nie, to podstaw i sprawdź.
29 lis 23:35
Jack: to ze jest 45 stopni to akurat wiadomo bo pierw 2/2 jest zarowno dla sin jak i cosinus
29 lis 23:37
PW: Świetnie, i cały problem polega na tym:
− Jest to jedyne rozwiązanie na przedziale o długości 2π, czy są jeszcze inne?
29 lis 23:44
Mila:

Dokończenie.
Jack, te wzory, które napisałam, są często stosowane przy obliczaniu całek trygonometrycznych,
to są znane studentom.
W LO nie musisz znać.
Tam , mam pomyłkę w t
1
| | x | | x | |
tg |
| =√2−1 lub tg |
| =−(7+5√2 |
| | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | |
| = |
| +kπ lub |
| =arctg(−(7+5√2))+kπ⇔ |
| 2 | | 8 | | 2 | |
| | π | |
x= |
| +2kπ lub x=−2 arctg(7+5√2)+2kπ |
| | 4 | |
30 lis 00:06
Bogdan:
Proponuję takie rozwiązanie:
2 = tg63,435
o, cos63,435
o = 0,4472136
| | sin63,435o | | 1 | |
cosx − |
| *sinx = − |
| /*cos63,435o |
| | cos63,435o | | √2 | |
| | 0,4472136 | |
cosx*cos63,435o − sin63,435o*sinx = − |
| |
| | √2 | |
cos(x + 63,435
o) = −0,3162278 ⇒ cos(x + 63,435
o) = cos108,435
o
x + 63,435
o = 108,435
o + k*360
o lub x + 63,435
o = −108,435
o + k*360
o
x = 45
o + k*360
o lub x = −172
o + k*360
o
30 lis 00:09
Mila:
cos x − 2sin x=−1/√2 ⇔
cosx=t, |t|<1
10t
2+2
√2t−7=0
Δ=12
√2
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ po sprawdzeniu |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
x1= |
| +2kπ jest rozw. , x2 nie spełnia równania |
| | 4 | |
lub
x − kąt II lub III ćwiartki
| | √2 | |
x− kąt II ćwiartki wtedy sinx>0 , sinx= |
| |
| | 10 | |
spr.
| −7√2 | | √2 | | −9√2 | | √2 | |
| −2* |
| = |
| ≠− |
| |
| 10 | | 10 | | 10 | | 2 | |
b)
| | √2 | |
x− kat III ćwiartki, sinx<0, sinx=− |
| |
| | 10 | |
Spr.
| −7√2 | | −√2 | | 5√2 | | √2 | |
| −2* |
| =− |
| =− |
| =P |
| 10 | | 10 | | 10 | | 2 | |
| | −7√2 | |
Teraz możesz odczytać w tablicach wartość kąta dla cosx= |
| , gdzie x jest kątem III |
| | 10 | |
ćwiartki
30 lis 16:01
Jack: Czyli dalo sie duzo prosciej...no i fajno : D
30 lis 19:10