kombinatoryka
gabineat: Ze zbioru cyfr {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy po kolei 4 cyfry i budujemy z nich liczbę
4−cyfrową
o powtarzających się cyfrach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) wylosowana liczba jest parzysta?
b) wylosowana liczba jest mniejsza niż 3559?
c) wylosowana liczba jest podzielna przez 5 lub jest nieparzysta?
Największy problem sprawia mi podpunkt b, ale chętnie dowiem się jak zrobić a i c żeby
sprawdzić czy zgadza się z moimi wynikami
28 lis 18:29
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
28 lis 18:30
gabineat: |Ω| = 94 = 6561
a) A − wylosowanie l. parzystej
|A| = 9 • 9 • 9 • 4 = 729 • 4 = 2916
P(A) = 2916/6561
b) całkiem nie wiem jak się do tego zabrać
c) C − wylosowanie liczby podzielnej przez 5 lub nieparzystej
|C| = 9 • 9 • 9 • 5 = 729 • 5 = 3645
P(C) = 3645/6561
28 lis 18:35
sushi_gg6397228:
Kto kazał przemnazać ?
zapisz potęgami i mnozeniem, bedzie łatwiej potem skracać ułamki
28 lis 18:36
gabineat: W takim razie P(A) = 4/9 a P(C) = 5/9 (tylko nie wiem czy to poprawne wyniki).
I co zrobić z podpunktem b?
28 lis 18:42
sushi_gg6397228:
reguła mnożenia
a) OK
c) jaki jest sens podawania podzielna przez 5 lub nieparzysta ?
28 lis 18:44
gabineat: Tak było w treści zadania. Najpierw chciałam to zrobić na zasadzie zdarzeń wykluczających się,
ale w tym przypadku to rzeczywiście nie ma sensu więc napisałam po prostu prawdopodobieństwo
wylosowania liczby nieparzystej.
28 lis 18:48
sushi_gg6397228:
b) wypisujesz recznie mozliwości
1 − − −
2− − −
3 1 − −
3 2 − −
3 3 − −
3 4 − −
3 5 − −
28 lis 18:51