liczby zespolone
onaaa: Określ, jaką krzywą przedstawia równanie: |z−i|=2|z+i|
28 lis 18:29
sushi_gg6397228:
najpierw rozpisz
niech z= x+ iy
z−i=...
|z−i|=...
28 lis 18:31
onaaa: |x+iy−i|= |2|x+iy+i|
|x+i(y−1)|= 2|x+i(y+1)|
√x2+(y−1)2= √x2+(y+1)2
28 lis 18:38
onaaa: poprawka
√x2+(y−1)2=2√x2+(y+1)2
28 lis 18:39
sushi_gg6397228:
obustronnie do kwadratu
28 lis 18:40
onaaa: x
2+(y−1)
2= 4(x
2+(y+1)
2)
x
2+y
2−2y+1=4(x
2+y
2+2y+1)
x
2+y
2−2y+1=4x
2+4y
2+8y+4
−3x
2−3y
2−10y−3=0/(−3)
28 lis 18:47
sushi_gg6397228:
a to już nie wyglada znajomo ?
28 lis 18:48
onaaa: aha równanie okręgu
28 lis 18:50
28 lis 18:51
28 lis 18:52
sushi_gg6397228:
zwin (y+..)
2 i przenies liczbe na prawa strone
| | 4 | |
(x−0)2 + (y+ ..)2= ( |
| )2 |
| | 3 | |
28 lis 18:52
28 lis 18:53
onaaa: dzięki za pomoc
28 lis 18:54
sushi_gg6397228:
u mnie jest +, a u Ciebie − w nawiasie z "y"
28 lis 18:55
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 18:55
onaaa: a no tak powinien być +
28 lis 19:01