Równanie z dwiema niewiadomymi
matek: (6+x)*2y−x2=0
28 lis 18:28
sushi_gg6397228:
i co nasz z tym zrobić ?
28 lis 18:29
matek: wyliczyć x i y
28 lis 18:31
Jack: wymnóż...policz Δ
28 lis 18:31
matek: jak delte skoro mam 2 niewiadome?
28 lis 18:34
sushi_gg6397228:
to teraz pomyśl,
jedno równanie i dwie niewiadome
jak Twoim zdaniem będą wyglądać rozwiązania?
28 lis 18:35
Jack: skoro masz dwie niewiadome to na jednym rownaniu tego nie zrobisz..., a jak juz koniecznie
chcesz to mozesz uzaleznic jedno od drugiego, jak policzysz delte to Ci wyjdzie
x = y−√y2+12y
lub
x=y+√y2+12y
28 lis 18:37
matek: Gdybym wiedział to bym nie pytał.
28 lis 18:38
28 lis 18:39
matek: Tak mi się wydawało, że nie da się policzyć równania z dwiema niewiadomymi ale wolałem się
upewnić na tutaj.
28 lis 18:40
sushi_gg6397228:
to tak samo
x+y=9 rozwiaz to
28 lis 18:41