Sprawdz z definicji czy funkcja ma pochodna w punkcie a
jeż: Witajcie, proszę o pomoc.
Sprawdz z definicji czy funkcja ma pochodna w punkcie a:
f(x)=x1/3 i a =0
f(x)= |x|−x i a= 0
Domyslam sie, ze trzeba uzyc wzoru lim f(xo)−f(xo+h)/h
h→0
ale czym jest w tym wzorze a i czy x to xo?
28 lis 17:32
J:
xo = a
28 lis 17:54
jeż: Przy pierwszej funkcji trzebaby bylo uzyc dwumianu newtona, czego kompletnie nie rozumiem.
Moznaby zrobic cos takiego, ze f'(x)= 1/33√x i skoro a=0 to f'(x)=1/0=0 Czyli tak −
funkcja ma pochodna w punkcie a?
Dla drugiej funkcji f'(x)= lim a+h−a/h=1 czyli rowniez funkcja ma ochodna wpunkcie a.
Dobrze mysle?
28 lis 19:07