Wartość bezwzględna w liczniku
Dsuj: Cześć, chciałem spytać w jaki sposób narysować nierówność wymierną z wartością bezwzględną w
liczniku.
Konkretnie taka nierówność: |x|x+2 ≥ 2
28 lis 17:11
Tadeusz:
nierówność ... to można rozwiązać
28 lis 17:25
Eta:
28 lis 17:26
Eta:
A jak
pokolorować Tadeusza? czy ktoś wie?
28 lis 17:27
Tadeusz:
...polać "setkę"
π−gwówki ... pewnie spąsowieje
28 lis 17:38
Dsuj: Tylko co zrobić z wartością bezwzględną w liczniku

Twierdzenia na wartościach przy nierównościach obowiązuje tutaj?
|x| > a <=> x > a v x < −a
28 lis 17:47
sushi_gg6397228:
dla x>0 mamy |x| = x
dla x ≤ 0 mamy |x|= − x
28 lis 17:49
Mila:
Chcesz rozwiązać graficznie tę nierówność?
28 lis 17:49
Dsuj: Nie wiem jak bym chciał, nie wiem jak za to się zabrać

Rozumiem że mam rozwiązać dwa równania, jedno z założeniem, że x>0 a drugie z założeniem, że
x<0?
28 lis 17:57
Tadeusz:
najlepiej wpisz dosłownie treść zadania
28 lis 17:59
Dsuj: "Rozwiąż nierówność"
28 lis 18:01
Mila:
x≠−2
1) |x|=x dla x≥0 wtedy masz nierówność:
(−x−4)*(x+2)≥0 i x≥0
x∊<−4,−2) i x≥0 sprzeczność
2) |x|=−x dla x<0
Wtedy masz nierówność:
spróbuj rozwiązać
28 lis 18:10
Dsuj: −xx+2≥2 x<0 x≠−2
−x−2(x+2)x+2≥0
−x−2x+2x+2≥0
−3x+2x+2≥0
(−3x+2)(x+2)≥0
x=23 v x=−2
x∊(−2,23>
28 lis 18:23
Dsuj: Wydaje mi się że wszystko jasne, dzięki za pomoc
28 lis 18:23
sushi_gg6397228:
−2(x+2) ≠ −2x +2
28 lis 18:25
Mila:
(−3x−4)*(x+2)≥0
=========
28 lis 18:32
Dsuj: Mój błąd. Ale dziękuję wam
28 lis 18:40
Mila:
28 lis 18:43