matematykaszkolna.pl
pięciokąt nieforemny Dudu: Witam, muszę narysować pięciokąt na płaszczyźnie, mam 3 dowolne boki, ale muszę znaleźć dwa, wiem, że trzeba przeprowadzić przekątną A−C, ale nie wiem co dalej, proszę o wytłumaczenie
28 lis 16:55
Mila: Napisz dokładnie treść zadania.
28 lis 16:57
Dudu: na rysunku technicznym, muszę narysować dowolny pięciokąt i znaleźć rzeczywistą jego wielkość(chodzi o rzuty)
28 lis 16:59
Dudu: nie chcę rysować pieciokąta foremnego, tylko inny, chciałbym wiedzieć jak wyznaczać pozostałe boki, wiem że 3 mogą być dowolne, ale reszta już nie, nieważne czy to kwadrat, pięciokąt itd.
28 lis 17:07
Tadeusz: ... no i jak Ty masz rozwiązać to zagadnienie skoro samej treści przepisać nie potrafisz. Zrozumiesz ... masz szanse rozwiązać nie zrozumiesz ... możesz tylko zgadywać
28 lis 17:10
Tadeusz: i co Dudu ...spasowałeś ?emotka W rysunku technicznym to Ty ustawiasz przedmiot do rzutowania. Ustawiasz go z reguły tak aby "siedział" na jednej z płaszczyzn rzutowania. Twój pięciokąt w rysunku technicznym na jednym z rzutów będzie pięciokątem w rzeczywistych wymiarach a na dwóch pozostałych będzie odcinkiem. Inaczej rzecz się ma w geometrii wykreślnej ... i pewnie masz zadanie właśnie tego typu. Poczytaj trochę tu .... a potem jak nie ogarniesz to dopytasz http://www.instsani.pl/geomet6.htm
28 lis 17:45
Tadeusz: Uzupełnię, że pewnie masz odwzorować pięciokąt na płaszczyźnie dowolnej (nie pokrywa się z rzutnią ani nie jest do niej równoległa). Pamiętasz zatem, że 3 punkty wyznaczają jednoznacznie płaszczyznę. Trzy wierzchołki swego pięciokąta możesz zatem "chlapnąć" dowolnie ...ale już pozostałe muszą należeć do płaszczyzny wyznaczonej przez trzy pierwsze. Po to aby wyznaczyć (narysować) pięciokąt w wymiarach naturalnych musisz wykreślić kład itd emotka
28 lis 17:54
Dudu: czyli jak mam wyznaczyć dwa wierzchołki?
28 lis 21:02
===: ... pomogę jak napiszesz dokładnie treść zadania ... takie "opowiadanka" jak napisałeś nie interesują mnie.
29 lis 00:37