wzory skróceonego mnożenia w nierównościach.
Mateusz: Nie rozumem analogii przy robieniu tych zadań.
Mam przykład
8x−2√2x2<0
x(8−2√2x)<0
x=0 x=2√2
odpowiedź:
xE(−nieskoń, 0) U (2√2, +niesko)
natomiast mam przykład w którym delta jest ujemna ale chciałem zrobić za pomocą wzorów
skróconego mnożenia
7x−4x2−4 ≥ 0
−4x2+7x−4≥0 / *(−1)
4x2−7x+4≤0
(2x−2)2≤0
no i tu mi wychodzi x=1 i jak to jest? Czego brak miejsc zerowych jak wychodzi x=1
28 lis 16:46
Mateusz: przepraszam x wychodzi x=−1
28 lis 16:46
Mateusz: a do przykładu
(x−4)2≥0
x wychodzi x=4 więc moim zdaniem powinna być odpowiedź xE(−niesk, 4) U (4, +niesk) a w
odpowiedziach jest XER
28 lis 16:48
sushi_gg6397228:
4x2−7x+4 ≠ (2x−2)2
28 lis 16:49
Mateusz: nie rozumiem.
28 lis 16:50
Mateusz: Proszę o garść teorii jeżeli można prosić.
28 lis 16:50
sushi_gg6397228:
jakim cudem przekształciłeś ostatnią i przedostatnią linijkę w pierwszego posta
co ująłem o 16.49
28 lis 16:52
Mateusz: aaa jeżeli liczby z X'em nie można otrzymać z 2ab to mimo iż liczba a i c są parzyste to nie
można zwinąć do wzoru?
28 lis 16:56
sushi_gg6397228:
4 + 100000000000000000 + 16 = (2+4)
2 tak
28 lis 16:59
Mateusz: no właśnie nie
28 lis 17:00
Mateusz: Rozwiaż nierówność i podaj ile liczb naturalnych nalezy do zbioru jej rozwiązań.
−x2+2x+35≥0
Czy można to zrobić jakimś prostym sposobem za pomocą wzorów skróconego mnożenia żeby nie
liczyć delty?
28 lis 17:01
Mateusz: albo ten przykład:
−x2+11x−18>0
28 lis 17:02
sushi_gg6397228:
to jest wyższy poziom i nie wiem czy nie lepszym bedzie Δ dla Ciebie
− ( x2 −2x +1 −36) = − [ ( x2 −2x +1) − 36 ] = − [ ( x−1)2 − 62 ]=...
28 lis 17:04
Mateusz: jestem bardzo chętny go poznać, co dalej można zrobić bo nie wiem jak dokończyć.
28 lis 17:07
maro: albo próbować jakoś grupować wyrazy np.
x2−11x+18
x2−2x−9x+18
x(x−2)−9(x−2)
(x−9)(x−2)
28 lis 17:08
maro: a jak pisze Sushi, dalej rozpisujemy ze wzoru na różnicę kwadratów
(x−1)2−62=[(x−1)+6]*[(x−1)−6)]
28 lis 17:09
Mila:
4x
2−7x+4≤0 /:4
| | 7 | | 7 | |
(x2− |
| x)+1≤0 ( nawias uzupełniamy do kwadratu a=x, b= |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
| | 7 | |
(x− |
| )2+{15}{64}≤0 sprzeczność, bo lewa strona dodatnia dla każdego x∊R |
| | 8 | |
28 lis 17:14