wielomiany
~uczeń13: Pole trójkąta jest opisane wyrażeniem P(x)=6x3+18x2−2x−6, a jego podstawa − wyrażeniem
a(x)=3x2−1. Wyraź wysokość opuszczoną na tę podstawę w zależności od x. Dla jakich x∊R
dopuszczalna jest interpretacja funkcji P(x)?
28 lis 16:44
Eta:

x6x
3+18x
2−2x−6= 6x
2(x+3)−2(x+3) = 2(x+3)(3x
2−1)
P(x) >0 ⇔ 6x
3+18x
2−2x−6>0 ⇔ 2(x+3)(3x
2−1)>0
| | √3 | | √3 | |
miejsca zerowe x=−3 v x= |
| v x= − |
| i rysujesz "falę" |
| | 3 | | 3 | |
P(x)>0 ⇔
x∊(−3, −√3/3) U ( √3/3,∞)
| | 2P | |
i a(x)=3x2−1 2P=a*h ⇒ h(x)= |
| = ..... =4(x+3) , bo 3x2−1>0 |
| | a | |
odp:
h(x)=4x+12 dla x∊(−3, −√3/3) U ( √3/3, ∞)
28 lis 17:50