Jak to udowodnić?
Miśka: Wykaż że dla dowolnej liczby całkowitej k liczba (k3 + k2) (k2 +3k+2)(k+2) jest podzielna
przez 36
Rozłożyłam to wszystko na czynniki i wyszło mi (k−2)(k−1) k2 (k+1)(k+2) ale nie wiem jak
uzasadnić, że jest to liczba podzielna przez 36
28 lis 16:21
sushi_gg6397228:
źle policzyłaś, do poprawki
28 lis 16:23
Miśka: Niby dlaczego? Gdzie jest błąd?
28 lis 16:27
sushi_gg6397228:
skad wyszły czynniki (k−2) i (k−1) ?
28 lis 16:28
Eta:
k3+k2= k2(k+1) i k2+3k+2=(k+1)(k+2)
to
k2(k+1)(k+1)(k+2)(k+2)= k2(k+1)2(k+2)2= [k(k+1)(k+2}2= [6u]2= 36u2 , u∊C
i .........dodaj odpowiednie komentarze
28 lis 16:31
Eta:
poprawiam ostatni zapis ...... = [k(k+1)(k+2)]2
28 lis 16:32
Miśka: Co ozncza to {6u}?
28 lis 16:37