trygonometria
lotka: Jak obliczyć cos 175π , sin 175π ? Proszę o wytłumaczenie
28 lis 16:18
sushi_gg6397228:
np
cos (5π)= cos (2π +3π)= cos (3π)= cos (2π +π)= cos (π)=...
cosinus i sinus mają okres 2π, wiec sie "kasuje" patrz powyżej
teraz policz swoje
28 lis 16:21
lotka: cos 175π = cos( 2π + 173π)=cos(2π+171π) i tak dalej?
28 lis 16:26
sushi_gg6397228:
mozna hurtowo
501π= 2*250π + π wazne, aby "kasować" parzystą liczbę π
28 lis 16:27
lotka: cos175π=cos(2*87π+ π)=cosπ=−1
28 lis 16:32
lotka: Dzięki
28 lis 16:33
sushi_gg6397228:
bingo
28 lis 16:34