Może ktoś mnie nakierować co tu zrobić ?
apcw2: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat ABCD o boku a, ściana boczna ADS jest prostopadła do
płaszczyzny podstawy .oblicz objętość tego ostrosłupa mając dane : (AB) =12cm i (AS)= 10 cm
28 lis 15:58
sushi_gg6397228:
rysunek zrobiony ?
28 lis 16:00
apcw2: rysunku nie mam
28 lis 16:27
sushi_gg6397228:
to jak chcesz zrobić zadanie, nie robiąc sobie rysunku pomocniczego ?
28 lis 16:28
Miśka:

2
28 lis 16:34
Miśka: Nie wiem czy rysunek tak powinien wyglądać
28 lis 16:35
sushi_gg6397228:
dla tak podanej treści zadania, mogą być trzy warianty sciany bocznej
a) kąt prosty w wierzchołku D
b) kąt prosty w wierzchołku A
c) tak jak na rysunku z 16.34
28 lis 16:47
Mila:
1)
Jeżeli krawędź DS byłaby prostopadła do płaszczyzny podstawy, to AS byłaby
przeciwprostokątną w ΔADS, co jest niemożliwe bo 10<12.
2)
AS prostopadła do płaszczyzny podstawy, to
3) jeżeli ADS − Δrównoramienny i spodek wysokości leży w środku AD, to
H=
√102−62=8
Może masz wcześniej jakieś informacje?
28 lis 19:11
apcw2: Tylko te informacje które są w poleceniu
28 lis 20:03
Mila:
Może to zadanie zamknięte?
28 lis 20:15
apcw2: niestety otwarte
28 lis 20:23