rownania logarytmiczne
dzejkob: a) logx(2)+log2(x)=2,5
b)2xlog23(x)=4√323
28 lis 15:43
sushi_gg6397228:
a samemu nic a nic ?
28 lis 15:52
dzejkob: W jednym i drugim dochodze do martwych punktów:
a)logx(2)+1logx(2)=log2(32)log2(4)
logx(2)*logx(2)+1logx(2) = log2(32)log2(4)
b)2xlog23x=(323)14
2x4log23x=323
x4log23x=163
logx(163)=log23(x4)
28 lis 16:03
sushi_gg6397228:
daj U, zamiast u, bo nic nie widać
zapisz na razie 1−wsza linijke
28 lis 16:05
dzejkob: | | 1 | | log2(32) | |
a)logx(2)+ |
| = |
| |
| | logx(2) | | log2(4) | |
28 lis 16:14
sushi_gg6397228:
po co przykład b) ?
a) dziedzina − to podstawa !
| | 1 | |
logx 2 + |
| = 2,5 i podstawienie logx 2 = t i przekształcajac, dostaniesz |
| | logx 2 | |
równanie kwadratowe
28 lis 16:17
dzejkob: No bo z b też mam problem
28 lis 16:30