Proste
Radzio: Punkty A(2,3) i B(4,−1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędnę
pozostałych wierzchołków kwadratu
28 lis 15:27
Eta:
28 lis 15:49
Radzio: Wszystko fajne, ale jak to obliczyć?
28 lis 16:10
Eta:
→ →
|AB|=AD|=|BC|=|DC| i AB ⊥AD
→ →
AB=[2,−4] to z warunku prostopadłości wektorów AD=[4,2] lub [−4,−2]
AD=[x−2,y−3] =[4,2]
x−2=4 i y−3=2 lub x−2= −4 i y−3= −2 ⇒D2(6,5) , D1(−2,1)
C2(xD2+2, yD2−4 )= ..... C1(xD1+2, yD1−4) =....
.............
28 lis 16:12
Eta:
I co
Radzio tak zaniemówiłeś?
28 lis 16:33
Radzio: Już wszystko czaję, dzięki
28 lis 16:48