trygonometria, równanie
Słaby matematyk: (sin x)3 + (cos x)3 = 1
Jakby ktoś umiał rozwiązać to bym prosił o pomoc.
28 lis 15:06
Słaby matematyk: Gdyby ktoś szukał −
(sin x= 0 or sin x= 1 ) and (cos x= 0 or cos x= 1)
Nie da się skrócić do 1 iloczynu
28 lis 15:28
Bogdan:
| | π | | π | |
sinx + cosx = sinx + sin( |
| − x) = √2cos(x − |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
| | π | |
(sinx + cosx)2 = 2cos2(x − |
| ) |
| | 4 | |
i
| | π | | 1 | |
(sinx + cosx)2 = 1 + 2sinx cosx ⇒ sinx cosx = cos2(x − |
| ) − |
| |
| | 4 | | 2 | |
************************************************************************************
sin
3x + cos
3x = 1 ⇒ (sinx + cosx)(1 − sinx cosx) = 1
| | π | | 3 | | π | |
√2cos(x − |
| )*( |
| − cos2(x − |
| )) = 1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | |
cos(x − |
| ) = y i y∊<−1, 1> |
| | 4 | |
| | 3 | |
√2y * ( |
| − y2) = 1 ⇒ ... ⇒ 2y3 − 3y + √2 = 0 |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
y1 = |
| : 2(y − |
| )(y2 + |
| y − 1) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
cos(x − |
| ) = |
| ⇒ ... |
| | 4 | | 2 | |
| | √2 | |
Trzeba jeszcze rozwiązać równanie: y2 + |
| y − 1 = 0 |
| | 2 | |
28 lis 15:52
Bogdan:
Inne i prostsze rozwiązanie tego równania (i dało się zapisać równość w postaci iloczynu):
sin3x + cos3x = 1 ⇒ sin2x + cos2x − sin3x − cos3x = 0
sin2x(1−sinx) + cos2x(1−cosx) = 0 ⇒ (1 − cos2x)(1 − sinx) + (1 − sin2x)(1 − cosx) = 0
(1 − cosx)(1 + cosx)(1 − sinx) + (1 − sinx)(1 + sinx)(1 − cosx) = 0
(1 − cosx)(1 − sinx)(cosx + sinx + 2) = 0
cosx = 1 ⋁ sinx = 1 ⋁ sinx + cosx = −2 (ostatnia równość jest sprzeczna)
2 gru 09:55