matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
??
przemek:
lim
1
2
do potęgi
1−2x
9−x
czy to bedzie minus nieskonczonosc igranica nie istnieje
x−>9+
28 lis 14:58
J:
1
= lim (
)
−
∞
= +
∞
2
28 lis 15:01
przemek:
−17
i dlatego że w potędze wychodzi [
] i −17 ujemne a 0 dodatnie wiec granica minus
0
nieskonczonosc prawda?
28 lis 15:07
J:
tak
28 lis 15:11
Mila:
1
lim
x→9
+
[(
)
(1−2x)/(9−x)
]=
2
=lim
x→9
+
[2
(2x−1)/(9−x)
]=0
1
lim
x→9
−
[(
)
(1−2x)/(9−x)
]= =lim
x→9
−
[2
(2x−1)/(9−x)
]=
∞
2
28 lis 15:23