cosx−1 | ||
limx→0 | ? | |
x2 |
(|√1−sin2x|−1)2 | |
, tyle że nie wiem czy w ogóle to dałoby coś.. | |
x4 |
(cosx−1)2 | |
? | |
x4 |
cosx−1)(cosx+1) | cos2−1 | −sin2x | |||
= | = | co w granicy da | |||
x2*(cosx+1) | x2(cosx+1) | x2(cosx+1 |
1 | ||
− | ||
2 |
cosx−1 | cosx−1 | cosx+1 | ||||
limx→0 | = limx→0 | * | = limx→0 | |||
x2 | x2 | cosx+1 |
cos2x+1 | −(sin2x) | |||
=limx→0 | = limx→0 | |||
x2(cosx+1) | x2(cosx+1) |
−(sin2x) | 1 | |||
* | Tutaj rozbiłem sobie wyrażenie na iloraz i otrzymałem dwa | |||
x2 | cosx+1 |
x | x | x | ||||
cosx=cos2( | )−sin2( | )=1−2sin2( | ) | |||
2 | 2 | 2 |
cosx−1 |
| ||||||||||||
lim x→0 | =limx→0( | )=... | |||||||||||
x2 | x2 |
sinx | 1 | sin2x | sinx | |||||
limx→0 −( | )2 * | W tym miejscu rozbijam | na ( | )2, | ||||
x | cosx+1 | x2 | x |
1 | 1 | |||
limx→0 −(1)2 * | = limx→0 (−1) * | = | ||
cosx+1 | 1+1 |
1 | ||
końcowym wynikiem jest − | . | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |