Oblicz granice ciągów
Patryk: Oblicz granice ciągów:
•a
n =
n√2n + 3n + sinn
Tweirdzenie o trzech ciągach jest mi znane i wiem jak obliczyć granicę np ciągu:
a
n =
n√2 + 3 + sinn
Ale jak już są potęgi pod pierwiastkiem, to nie wiem jak to oszacować.
Ten drugi przykład z pozoru wygląda na łatwy (twierdzenie o dwóch ciągach?), ale nie wiem jak
się do niego zabrać.
28 lis 13:55
J:
n√3n ≤ an ≤ n√3*3n
28 lis 13:58
J:
drugi: podziel licznik i mianownik przez n
28 lis 13:59
Patryk: Ten sinus dla zmyłki jest?
28 lis 14:05
Patryk: W przykladzie: an = n√5n + 7n + cos2(n) analogicznie?
√7n ≤ n√5n + 7n + cos2(n) ≤ √3 * 7n ?
A jeżeli pod pierwiastkiem zamiast 5n i 7n były mniejsze liczby od 1? Co wtedy?
28 lis 14:08
J:
ma niewielki wpływ: sinn ∊ [−1.1]
28 lis 14:08
Patryk: A w taki przykładzie:
n√22n+1 + 33n + 3 + 5n + 2
Można porozdzielać te składniki w taki sposób (pominę pierwiastek, bo jest mniej czytelne)?
2*4n + 27 * 27n + 25 * 5n ?
28 lis 14:39
modullololololo: Tak i wtedy szacujesz przez 27n
28 lis 15:48
Patryk: W odpowiedzi jest, że granica wtedy jest 5, a wg tego wychodzi 27
28 lis 16:37