??
beata: Obliczyć podane granice jednostronne:
lim=x3−4x2+3x|x−1|
x−>−1
28 lis 13:35
28 lis 14:12
przemek: mam to samo
28 lis 14:12
przemek: i tez nie wiem jak takie cos obliczac
28 lis 14:12
beata: licze na jakiegos dobrego matematyka co to rozwiąze i pomoze mi to zrozumiec
28 lis 14:13
28 lis 14:25
maro: x3−4x2+3x=x(x2−3x−x+3)=x(x(x−3)−(x−3)=x(x−1)(x−3)
28 lis 14:29
beata: ale ja prosze o oblicxzenie tej granicy jednostronnej a nie rozpisania wielomianu ktore sa
pestka
28 lis 14:32
beata: dobra dzieki za pomoc ... nadal nie wiem ile wynosi granica
28 lis 14:34
maro: czyli teraz mamy:
| | x(x−1)(x−3) | |
limx→1+ |
| |
| | |x−1| | |
skoro granica prawostronna to funkcja y=x−1 "zmierza po plusach do 1 z prawej strony"
więc otrzymujemy z wartości bezwzględnej że w tym przypadku |x−1|=x−1, w granicy lewostronnej
będzie |x−1|=−(x−1)
bo to wynika z definicji wartości bezwględnej
czyli dalej licząc
| | x(x−1)(x−3) | | x(x−1)(x−3) | |
mamy limx→1+ |
| =limx→1+ |
| =limx→1+ |
| | |x−1| | | x−1 | |
x(x−3)=1*(−2)=−2
dla lewostronnej trzeba zrobić analogicznie z uwzględnieniem tego co napisałem czyli granica
będzie 2.
28 lis 14:39
przemek: a m \i sie zdaje ze lewoskretnsa po podstawieniu za −1 x bedzie wynosic 4 a nie dwa
28 lis 14:42
przemek: bo za x w lewoskretnej podsatwiam −1 a nie jeden
28 lis 14:43
azeta: niby dlaczego −1? to że granica jest lewostronna nie znaczy, że trzeba podstawić z minusem!
28 lis 14:44
Aro: aaa okej
28 lis 14:48