Funkcja kwadratowa
kornelia160: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie zrobiłam błąd?
zbiorem rozwiązań nierówności (12x−3)(2a−4x)≥0 jest przedział <−10,6>.
Zatem:
a) a=−5 b) a=−20 c) a=20 d) a=5
Moje rozwiązanie:
ax−2x2−6x+12x≥0
−2x2+12x+ax−6x≥0
x=−10 i x=6
0=−72+72+6a−36
0=−36+6a
a=6
Takie odpowiedzi nie ma. Z góry dziękuję za pomoc
28 lis 13:28
modullololololo: Jak mnozyles (−3)*(2a) to wyszło Ci ze to jest −6x

Ale tak generalnie na potrzeby tego zadnia łatwiej jest nie wymnazac; lepiej jest odrazu
wyczytać pierwiastki z tego iloczyn tzn. Z pierwszego nawiasu masz pierwiastek 6 wiec w drugim
nawiasie powinieneś mieć −10; tak łatwiej wyliczysz parametr
28 lis 15:33
modullololololo: Powinnaś*
28 lis 15:33
modullololololo: I mnożyłaś* xd
28 lis 15:34