liczba jest równa
monika : liczba jest równa :
5√160
5√1215
całość jest w ułamku
28 lis 13:24
5-latek: No to pokombinuj sobie np. 5√160= 5√32*5= 5√32*5√5= 25√5 bo przecie z 5√32=2
bo 25=32
Kombinuj tak samo z drugim pierwiastkiem
28 lis 13:28
monika : 5√1215 =
5√243*5 =
5√243*
5√5 =
√81
| | 2 | |
i w sumie sie gubie, wydaje mi sie że prawidłowa odpowiedź to |
| |
| | 3 | |
28 lis 13:36
monika : 815√5
28 lis 13:38
5-latek: No w sumie dobrze kombinujesz tylko co do liczenia to zle
5√1215=
5√243*5=
5√243*
5√5= 3*
5√5 przecież
5√243=3 bo 3
5=243
A to w zadnym wypadku ≠
√81 czyli ≠9
Przeciez
5√5 jest liczba niewymierna
Wiec teraz
28 lis 13:43
monika : tak miałam na samym poczatku ale myslałam że to jest źle, i w sumie nie wiedziałam co mam dalej
z tą liczba zrobić
28 lis 13:48
5-latek:
28 lis 13:49