Funkcja kwadratowa
kornelia160: zbiorem rozwiązań nierówności (12x−3)(2a−4x)≥0 jest przedział <−10,6>.
Zatem:
a) a=−5 b) a=−20 c) a=20 d) a=5
28 lis 13:08
Tadeusz:
0,5(x−6)*(−4)(x−0,5a)≥0
zatem 0,5a=−10 ⇒ a=−20
28 lis 13:27
kornelia160: jak to zrobiłeś? Co zrobiłeś z x?
28 lis 13:33
J:
2a − 4(−10) = 0 ⇔ 2a = −40 ⇔ a = −20
28 lis 13:48
Tadeusz:
doprowadziłem do postaci wielomianowej typu a(x−x1)(x−x2)≥0
Widzisz, że a<0 zatem parabolka "smutna" ...znasz przedział w którym jest ona nad osią.
Pozostaje Ci przyrównać x2 do 0,5a
28 lis 13:51
kornelia160: Dzięki wielkie. A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć co ja zrobiłam źle?
Moje rozwiązanie:
ax−2x2−6x+12x≥0
−2x2+12x+ax−6x≥0
x=−10 i x=6
0=−72+72+6a−36
0=−36+6a
a=6
28 lis 13:53
J:
jedno miejsce zerowe to : x = 6 , a drugie x = −10 , czyli: 2a − 4(−10) = 0
28 lis 13:53
kornelia160: Tak, rozumiem. A moje rozwiązanie jest złe?
28 lis 13:59