matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność ciągu.
xyz:
3
n
n!
a
n
=
(3n)!
28 lis 11:54
J:
3
n
*n!
3
n
a
n+1
a
n
=
=
... i teraz licz:
3n!*3n!
9n!
a
n
28 lis 12:00
J:
sorry .. źle
28 lis 12:21
Benny:
a
n+1
3
n+1
*(n+1)!
(3n)!
=
*
=
a
n
(3n+3)!
3
n
*n!
3*3
n
*(n+1)n!
(3n)!
=
*
=
(3n)!*(3n+1)(3n+2)(3n+3)
3
n
*n!
3(n+1)
1
=
=
ciąg malejący
(3n+1)(3n+2)(3n+3)
(3n+1)(3n+2)
28 lis 12:52