Figury przestrzenne
Lukasz: hej mam takie zadanie do rozwiazania i nie wiem jak to wykazac
Wykaz ze przekatna prostopadloscianu o dlugosciach (a
,b,c) jest rowna d=√a2+b2+c2
nie wiem jak to wykazac
28 lis 11:50
J:
pardzo prosto ... skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa
28 lis 11:51
Lukasz: no okej to ja wiem jak to zrobic bo tak sie to oblicza ale ogolnie nie wiem jak to wsystko
rozpisac zeby bylo dobrze czy moge sobie podstawic jakies liczby i to obliczyc?
28 lis 12:02
J:
ile wynosi przekątna podstawy
28 lis 12:06
J:
a ściślej jej kwadrat
28 lis 12:07
Lukasz: tak tylko tu nie mam zadnych danych to musze to zrobic ns literach
29 lis 08:22
Lukasz: wydaje mi siezze najlepiej by bylo podstaeic tutaj jakies liczby i wtedy beede to mogl
udowodnic na liczbach
29 lis 08:25
Lukasz: no dokladnie podstawie jakies liczby pod a,b,c i to oblicze z rwierdzenia pitagorasa i brde
mial dowod
Jest ktos modry zeby mi to potwierdzil czy trzzeba to zrobic inaczej
29 lis 08:28
wmboczek: Za liczby dostaniesz 0 pkt
Jak podstawisz 1,2,3 to skąd wiesz, że dobrze wyjdzie także dla 2,3,4? Albo 3,4,5? Albo ...
Jak już wspomniano masz zapisać 2 razy tw Pitgorasa − dla przekątnej podstawy
i przekątnej prostopadłościanu
29 lis 08:57
Lukasz: no okej ale nie wiem jak to zapisac
29 lis 09:34
sushi_gg6397228:
w podstawie masz prostokat o bokach: a, b
ile wynosi przekatna figury ?
29 lis 09:38
sushi_gg6397228:

masz rysunek i dalej się nie wygłupiaj
29 lis 09:41
Lukasz: czyli d2=a2+b2 obliczam przekontna podstawy a pozniej
d2+c2=e2 i w ten sposob moge to uzasadnic
29 lis 16:20
Mila:
Tak
29 lis 17:54
Lukasz: o to dzieki juz rozumiem
30 lis 10:32