matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć argument główny liczby
P.:
Znaleźć argument główny liczby z = −cos (π/7) + i sin (π/7)
28 lis 10:52
Janek191:
I z I = 1
− cos (
π
7
)
π
6π
cos φ =
= − cos (
π
7
) = cos ( π −
) = cos
1
7
7
6π
φ =
7
28 lis 11:01