potegi
lidka: polowa liczby 2198 to ? :
a) 1198
b) 299
c) 199
d) 2197
chce zeby mi ktos wytłumaczył co w takich przypadkach ? jeżeli chodzi o duze potęgi ?
bo napewno jest na to jakiś łatwy i szybki sposób , bo kto bedzie potegował dwójke 198 razy.
28 lis 00:49
Krystian:
D
28 lis 01:04
Krystian:
2198 − 21 = 2197
Gdy dzielisz liczby, które mają taką samą podstawę do musisz odjąć wykładniki potęgi od siebie.
28 lis 01:06
28 lis 03:25
misiak:
zielony wygrywa :
2198:21=2198−1=2197
28 lis 08:04
zszokowany:
a lidka po kilkunastu latach uczenia się nie umie dzielić przez 2, chyba wstyd, co nie?
28 lis 08:36
daras: a od czego jest kalkulator ?
28 lis 10:12
Janek191:
Pewnie trudno by było policzyć na kalkulatorze 2
198
28 lis 10:15