równanie wykładnicze
misiek: Siemka.Mam problem z takim przykładem:
5x2=3x (po lewej stronie jest 5 do petęgi x2)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć rozwiązywanie tego typu zadań?
Mi wychodzi x=0 a są dwa rozwiązania.Nie wiem dlaczego.
27 lis 22:10
Benny: log
55
x2=log
53
x
x
2=x*log
53
x(x−log
53)=0
x=0 lub x=log
53
Tak masz?
27 lis 22:13
ror: log53x=x2
xlog53=x2
x(log53−x)=0
x=0 lub x=log53
27 lis 22:14
misiek: w książce jest x1=0 i x2=1/log35 (podstawa 3) ale dlatego ze autor do podstawy 3 sprowadził
27 lis 22:20
misiek: a dwa rozwiązania sa dlatego że x=0 v log5z3−x=0?
27 lis 22:21
Metis: No Benny przecież wszystko Ci ładnie napisał.
27 lis 22:24
misiek: Ok wszystko już wiem.
Dzięki Ben.
27 lis 22:27
ror: widzę, że moja pomoc jest zbędna
27 lis 22:30
Metis: Benny był pierwszy
27 lis 22:32
misiek: Nie ror .
Upewniłeś mnie w wyniku xd.
27 lis 22:36