matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Wióras:
Witam Mam problem z taką granicą dążącą do zera
(
√
x+9
)−3
lim
sin4x
Nie mam pomysłu jak to zrobić ponieważ po przekształceniach otrzymuje
x
4
1
lim
*
= lim
) nie bardzo widze jak z tego wyjść.
sin4x(
√
x+9
−3)
4
4(
√
x+9
−3
Z góry dziękuje za pomoc
27 lis 20:37
msuj:
Spróbuj z de L'Hospitala
27 lis 21:10
Mila:
√
x+9
−3
lim
x→0
=
sin(4x)
√
x+9
−3
√
x+9
+3
=lim
x→0
*
=
sin(4x)
√
x+9
+3
4x
1
1
==lim
x→0
=1*
=
4*sin(4x)*(
√
x+9
+3)
4*(
√
9
+3)
24
27 lis 21:17