Granica funkcji - obliczenie
Czarek: Witam, czy mógłby mi ktoś sprawdzić zadanko z granicy funkcji gdzie x dąży do zera
lim 1−cos2xxsinx= lim 1−cos2xxsinx * XX =
=lim 1−cos2xx*x *1+cos2x1+cos2x =
=lim 1−cos2 2xx*x*(1+cos2x) =
= lim 2*sin2 2x2x*x(1+cos2x) =
= lim 21+cos2x=1
w moich odpowiedziach jest 2 więc prosił bym o naprowadzanie/ poprawę moich obliczeń
27 lis 19:46
Saizou :
na przyszłość używaj dużego U do pisania ułamków
| 1−cos2x | | 1−(1−2sin2x) | | 2sin2x | | sinx | |
| = |
| = |
| =2* |
| =2 |
| xsinx | | xsinx | | xsinx | | x | |
27 lis 19:55
Czarek: Wzory redukcyjne... Braki spowodowane brakiem rozszerzenia na studiach wychodzą

Ale dzięki wielkie
27 lis 20:00