Dany jest wielomian
M.: Dany jest wielomian
w(x) = x4 + 2x3 + 3x2 + 2x + 2
i jego jeden pierwiastek x1 = i. Korzystając ze schematu Hornera przedstawić wielomian w(x) w
postaci iloczynu wielomianów nierozkładalnych
o współczynnikach
(a) rzeczywistych,
(b) zespolonych.
Jak to zrobić? Czy dzielić przez i schematem Hornera?
27 lis 19:32
Janek191:
x1 = i
x2 = − i
(x − i)*( x + i) = x2 − i2 = x2 +1
Podziel W(x) przez ( x2 + 1)
27 lis 19:39
ICSP: nie może

Musi itterować schemat Hornera.
Czyli najpierw podzielić przez (x − i), potem podzielić przez (x+i).
27 lis 19:40
PW: Mam wrażenie, że albo zadanie nie zostało dokładnie przepisane, albo autor chciał tak pomóc
czytelnikowi, że aż się zaplątał.
Pewnie miało być "wielomianów nierozkładalnych w ciele a) liczb rzeczywistych, b) liczb
zespolonych"
27 lis 19:53