Badzo proszę o pomoc
Radziu0890: Najmniejsza wartosc funkcji
f(x) = −2x2 + 8x + 2
x nalezy do <−1,4>
Największą tez można obliczyć bez tego przedział, będę wiedział na przyszłość jak się oblicza
największa i najmniejsza.
13 gru 16:54
zaq1: f(x) = −2x2 + 8x+2
p=−8−4
p=2 − należy do przedziału, wiec trzeba wyliczyć f(p)
f(2)= −8+16+2=10
f(−1)=−2−8+2=−8
f(4)=−32+32+2=2
najmniejsza wartość funkcji= −8
największa = 10
13 gru 17:14
Radziu0890: f(2)= −8+16+2=10 to jest f(p) ale te dwa pozostałe


f(−1)=−2−8+2=−8
f(4)=−32+32+2=2
Skąd to się wzięło >?
13 gru 17:26
Radziu0890: aaa teraz patrze ;0
Jesli byłby taki przedział (−1,4) liczyło by sie to tak samo ?
13 gru 17:40