szeregi
lolita: Zbadaj zbieżnosc sezregu
pierwiastek n2 + 3 − pierwiastek n2 + 1
______________________________
pierwiastek n2 +2
27 lis 19:03
Janek191:
Napisz to porządnie
27 lis 19:06
lolita: no tak to wyglada ale nwm jak zrobic

z porownawczego jakos domnozyc to ?
27 lis 19:07
Janek191:
Oblicz lim an
n→∞
27 lis 19:08
lolita: no ale co mi to daje wychodzi mi 2 przez ∞ czyli 0?
27 lis 19:11
Janek191:
| | | | n2 + 3 − n2 − 1 | | |
| | | | √n2 + 3 + √n2 +1 | |
| |
an = |
| = |
| | √n2 + 2 | |
| | 2 | |
= |
| → 0, gdy n → ∞ |
| | ( √n2 +3 + √n2 +1)*( √n2 + 2) | |
Warunek konieczny jest spełniony.
Teraz trzeba wybrać jakieś kryterium zbieżności.
| | 2 | | 1 | |
an ≤ |
| = |
| |
| | 2 √n2 + 1)*√n2 + 1 | | (√n2 + 1)3 | |
27 lis 19:21
27 lis 19:25
lolita: CZEMU TAM JEST DO POTEGI 3 JAK SIE 2 SKROCILY? NIE MA BYC DO 2
27 lis 19:31
27 lis 19:44