funkcja kwadratowa
burning: Czy podana funkcja, jest funkcją kwadratową?
y= −2x
2 + 3
√x + 8
Jeżeli nie, to dlaczego? Proszę o powiedzenie ; ).
27 lis 18:46
bezendu:
Proszę o zapoznanie się z pojęciem funkcja kwadratowa, materiały znajdują się w książce oraz
linkach po lewej stronie.
27 lis 18:48
Janek191:
1)
Nie, bo dziedziną funkcji kwadratowej jest zbiór ℛ .
27 lis 18:54
Janek191:
2) Analogicznie
27 lis 18:55
burning: W tym sęk, że naprawdę nie rozumiem dlaczego nie są one funkcjami. W pierwszym przykładzie
dlaczego z licznika nie można wyłączyć przed nawias iks skrócić z mianownikiem i byłoby
x2+2+4x? A w przykładzie drugim.. jakoś nigdy nie spotkałem się z zastrzeżeniem do
współczynnika 'b'. Naprawdę tego nie wiem, przepraszam, jeżeli sprawiam kłopot, lecz zapewne
odpowiedź na te pytania jest krótka, a nie pisałbym postu, gdybym znalazł odpowiedź gdzie
indziej.. Proszę jeszcze raz o uzasadnienie..
27 lis 18:56
burning: Dziękuję Janku, to dużo wyjaśnia. ; )
27 lis 18:57
PW: burning, to wszystko wyjaśnia. O definicjach się nie dyskutuje. Czytamy definicję i
uczymy się jej na pamięć. Coś, co nie spełnia warunków definicji, nie jest funkcją kwadratową.
27 lis 19:13
Przemysław: @burning
1) "skracanie" to dzielenie, a nie dzielimy przez zero
2) masz pierwiastek z x, co by było, gdyby x<0 ?
27 lis 19:14
burning: wg. zbioru Pazdro funkcja g(x) = −13(x+4)2 − 7 nie jest kwadratowa. Powiedzcie mi..
czego nie rozumiem? Jakby wstawić −4 to by nie było x, lecz dlaczego w takim razie
25(x+6)2 jest funkcją kwadratową? :c Ps. Bardzo dziękuję za powyższe odpowiedzi.
27 lis 19:42
5-latek: jak nie jest funkcja kwadratowa ?
Przeciez to jest jej postac kanoniczna
27 lis 19:45
PW:
| | 1 | |
− |
| (x+4)2 − 7 jest funkcją kwadratową − co za herezje opowiadasz? |
| | 3 | |
27 lis 19:47
Janek191:
27 lis 19:47
5-latek: Natomiast funkcja
| | x4+2x+4x2 | |
y= |
| nie jest funkcja kwadratowa |
| | x | |
| | P(x) | |
Jest to przecież funkcja wymierna postaci y= |
| |
| | Q(x) | |
ja można tego nie rozroznic ?
27 lis 19:51