równanie prostej
gość: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P(−2,3) i Q(4,9). Zapisz to równanie w
postaci Ax+By+C=0
undefined
27 lis 18:44
Eta:
| | 9−3 | |
PQ: y= |
| (x+2)+3 ⇒ y=x+5 |
| | 4+2 | |
PQ: x−y+5=0
27 lis 18:49
27 lis 18:49
Janek191:
y = a x + b
więc
3 = − 2a + b
9 = 4 a + b
−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
6 = 6 a
a = 1
b = 3 + 2 a = 3 + 2 = 5
y = x + 5
=======
lub
x − y + 5 = 0
=========
27 lis 18:49
Eta:
27 lis 18:50
Janek191:
Ma 3 sposoby − do wyboru, do koloru
27 lis 18:51
Mila:
II sposób
PQ→=[6,6]
u⊥PQ→
u→=[6,−6]
6*(x+2)−6*(y−3)=0
6x+12−6y+18=0 ⇔
6x−6y+30=0 /:6
x−y+5=0
27 lis 18:53
gość: a czy można użyć wzoru (y−yA) (xB − xA ) − (yB − yA) (x−xA) ?
27 lis 18:59
Eta:
...=0
Można
27 lis 19:06
gość: Dziękuję za pomoc
27 lis 19:14
gość: Dziękuję za pomoc
27 lis 19:14