oblicz granice z tw. o 3 ciagach
Rafał: krzystajac z tw. o 3 ciagach oblicz granice:
| 1 | | 2 | | n | |
| + |
| +...+ |
| |
| n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
jak to ugryzc
| | n | |
gdy licze najwiekszy jeden wyraz |
| granica wychodzi 0 |
| | n2+n | |
| | n | | n2 | |
gdy licze skaldajacy sie z samych |
| czyli −> |
| wychodzi 1 |
| | n2+n | | n2+n | |
27 lis 18:40
PW: Najpierw przeczytaj co napisałeś w dwóch ostatnich wierszach.
27 lis 19:05
Rafał: Powiedziałbym na podstawie tego co wyliczyłem, że ciąg nie ma granicy ; d
27 lis 19:22
Janek191:
To zadanie było już wiele razy rozwiązywane.
Sam rozwiązywałem pewnie dwa razy.
27 lis 19:28
Janek191:
| | 0,5 n*(n +1) | | 0,5 n*(n +1) | |
an = |
| cn = |
| |
| | n2 + n | | n2 + 1 | |
a
n ≤ b
n ≤ c
n
| | 0,5 n2 + 0,5 n | | | |
an = |
| = |
| |
| | n2 + n | | | |
więc
lim a
n = 0,5
n→
∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim b
n = 0,5
n→
∞
27 lis 19:37
Rafał: szukałem i nie mogłem sie doszukać

. Jejku no nie wpadłbym, w ogole inna strategie przybralem

.
Ehhh... dobra dziękuje bardzo i za czas poswiecony
27 lis 19:52