mata
olaaaaaa: oblicz sumę s
12 ciągu arytmetycznego (a
n)
1)
a
1=16 s
4=52
2)
a
3= −4 s
10= −15
Proszę o rozwiązanie
27 lis 18:23
irena_1:
1)
16+a
4=26
a
4=10
a
4−a
1=3r=10−16=−6
r=−2
a
12=a
1+11r=16+11*(−2)=−6
27 lis 18:43
Janek191:
1)
a1 = 16
S4 = 52
S4 = 0,5*( a1 + a4)*4 = 0,5*( a1 + a1 + 3 r)*4 = 2*( 2 a1 + 3 r) = 4 a1 + 6 r
czyli
4*16 + 6 r = 52
6r = 52 − 64 = − 12
r = − 2
więc
a12 = a1 + 11 r = 16 + 11*(−2) = 16 − 22 = − 6
oraz
S12 = 0,5*( a1 + a12)*12 = 6*( 16 − 6) = 60
========================================
27 lis 18:44
Eta:
a1=16, r=−2
S12: 16+14+12+10+8+6+4+2+0−2−4−6= 60
27 lis 18:46
irena_1:
2)
Podobnie
a
3=a
1+2r=−4
a
1=−4−2r
a
10=a
1+9r=−4−2r+9r=−4+7r
5r−8=−3
5r=5
r=1
a
1=−4−2=−6
a
12=a
1+11r=−6−11=−17
| | −6−17 | |
s12= |
| *12=−23*6=−138 |
| | 2 | |
27 lis 18:48
olaaaaaa: w tym drugim przykładzie ma wyjść −6
27 lis 18:55
olaaaaaa: ten pierwszy jest dobrze
27 lis 18:55
Janek191:
a12 − źle policzone
27 lis 18:58
Janek191:
a12 = a1 + 11 r = − 6 + 11*1 = 5
S12 = 0,5*( − 6 + 5)*12 = 6*(−1) = − 6
27 lis 18:59
Eta:
2/ S
n= mediana wyrazów *ilość wyrazów
to:
−15= (−4−4+5r)*5 ⇒ 5r−8=−3 ⇒
r=1
S
12=S
10+a
11+a
12= −15 (a
3+8r)+(a
3+9r) = −15 −4+8−4+9=
−6
27 lis 19:05
Eta:
Poprawiam chochlika :
S12= ........ = −15 +(a3+8r) + (a3+9r)
27 lis 19:08
olaaaaaa: dobrze dziękuje wszystkim za pomoc
27 lis 19:08